Weetjes over wol

Eigenschappen en Verzorging

Over wol valt veel te vertellen, we zetten de belangrijkste eigenschappen op een rij en geven mee hoe je onze wollen kousen moet verzorgen zodat je jarenlang plezier hebt van onze unieke sokken.

Wol draag je het hele jaar door

Merino wol is bijzonder effectief tegen zweetvoeten! Dankzij de antibacteriële-, vocht- en warmte regulerende eigenschappen. Je draagt onze wollen sokken niet enkel in de winter maar heel het jaar door, ook op warme dagen als je geen verhitte voeten wilt. Geloof je ons niet? Vraag het aan je (groot)moeder!

Wol is duurzaam

Wij van Zokk'n hechten bijzonder veel belang aan duurzaamheid. Wol is uiteraard een hernieuwbare grondstof, en tevens 100% biologisch afbreekbaar. Onze wol is gegarandeerd mulesing-vrij! Mulesing is een hardvochtige dieronvriendelijke methode waar men bij schapen onverdoofd een stuk vlees wegsnijdt net onder hun staart, waar vliegen graag hun maden nestelen. 

Niets is perfect, daar gaan we niet flauw over doen. In onze mooie kousen zit ook 13% polyamide en 2% elastaan. Omwille van de pasvorm en de stevigheid aan de tenen en de hiel. Eens hiervoor een afbreekbaar alternatief op de markt is gaan we dit uiteraard op onze collectie toepassen.
Bovendien hoef je wol weinig tot niet te wassen en ook dit helpt mee aan het milieuvriendelijk karakter.  

Wol vraagt liefde

De polyamide en het elastaan garanderen stevigere tenen en hiel. Dit betekent niet dat je met onze Zokk'n op stenen kiezels moet gaan lopen, of dat je jouw teennagels niet hoeft te verzorgen. Wist je dat een gaatje aan de tenen voornamelijk wordt veroorzaakt door een te scherpe teennagel? De tweede belangrijkste reden is een steentje in de schoen. Zelfs onze sterke sokken van perfecte kwaliteit zijn daar niet tegen opgewassen... 

Wol wassen

Op zich hoef je wol niet te wassen, het is zelfreinigend. Probeer het: hang ze even buiten (in de schaduw!), dat is vaak voldoende. Of, wanneer je een hete douche neemt kan je wollen sokken in de badkamer hangen. Ze zijn dol op stoom.

Wil je de Zokk'n toch wassen? Geef een rek aan jouw duurzaam bestaan, was in lauw water. Met de hand wassen is snel gefixt: vijf tot tien minuutjes laten weken in een lauw sopje van dertig graden met heel weinig natuurlijke (wol)zeep, dan water uitnijpen zonder wringen en ophangen. Klaar. Bij Zokk'n kennen we geen centrifuge. Alles droogt nat aan de draad en bij wind wil wol sneller drogen dan katoen. We zien onze sokken dan ook geen krimp veranderen, steeds weer opnieuw, net als nieuw uit het pakje!

Laat een wasprogramma de sokken niet mishandelen. Max. 30°C en max. 600 toeren! Heeft jouw wasmachine een wolprogramma? Gebruik het. Heb je een speciaal wolwasmiddel? Samesame.