De filosofie van Zokk'n


Openheid en transparantie

We vinden het belangrijk om met onze klanten open en eerlijk te communiceren over onze leveranciers en partners.
Alles kan beter, dat is geweten ... We doen hard ons best om mens-, dier- en milieuvriendelijk te werken, en streven continu naar een betere versie van onszelf en onze sokken.

Wie zijn we
Nadia De Leyn, vrouw van Kris (de man die alles repareert zolang het kan of zelf aan de slag gaat en meubels maakt met afgeschreven gedeukt restmateriaal). Onze ecologische voetafdruk is niet proper op het eerste zicht (Kris heeft 5 zonen, ik heb er 1), maar we compenseren zo goed als kan, meestal ... We kopen voornamelijk 2dehands, verslijten alles tot op de draad, houden van natuurlijke materialen, kopen liever bij de boer, focussen op inheemse planten, laten wild kruid groeien en leggen ons zo goed als kan toe op de permacultuur principes.

Het concept
100% Belgisch, een collectie op basis van 9 kleuren waarmee we ontzettend veel combinaties kunnen realiseren. We verzetten ons tegen Fast Fashion en grillige trends. We verkopen geen teasers genre limited edition. Al onze sokken zijn blijvers, handig, zeker wat sokken betreft, jeweetwel ...  Je kunt die trouwens gewoon per stuk kopen, mocht je dat willen.

Productie Zokk'n
We hebben helaas geen Belgische partner gevonden die voor ons sokken zou maken, omwille van de kleine hoeveelheden en het feit dat wij starters zijn. Sowieso willen we in Europa blijven en in Portugal hebben we Fiorima bezocht, een modern bedrijf in Braga, nabij Porto, bekend omwille van hun kennis en kwaliteit. Sinds 1 december 2018 verbruikt Fiorima energie afkomstig uit 100% hernieuwbare bronnen. Tegen 2020 hebben zij een fotovoltaïsch systeem voor eigen gebruik. Ze leggen een aantal garanties voor waar wij wel tuk op zijn: 

 • SA8000 : 2014 (Social Accountability International)
 • OHSAS 18001 : 2007 (Occupational Health & Safety)
 • ISO 14001 : 2015 (Environment)
 • ISO 9001 : 2015 (Quality)
 • GOTS – Global organic Textile Standard
 • Oeko-Tex 100 : Tested for Harmful Substances

Gebruikt garen
Ons garen bestaat uit 85% merino wol ! Ook 13% polyamide en 2% elasthaan voor sterkte en comfort. Doorgaans hebben merino sokken veel meer polyamide en elasthaan. Onze merino sokken hebben geen coating en kunnen dus niet op 40°C gewassen worden. Een wolprogramma (30°C) en wolzeep worden ten sterkste aangeraden. We vragen dus aan onze klanten om een beetje moeite te doen. Sommige mensen haken hierdoor af, maar wij geloven sterk in ons concept en het belang van duurzaam onderhoud. Weetje: voor één of andere reden hoeft men geen melding te maken van elasthaan als er slechts 1% in het garen zit. Wie verzint zoiets?
Igea (Prato - Italië) is de spinner en leverancier van Fiorima. Ze garanderen dat ons garen gesponnen is met mulesing-vrije wol. De dieren worden dus niet mishandeld. Sinds 2010 is een fotovoltaïsch systeem actief op de plafonds van de loodsen van Igea, met 2000 panelen, voor een jaarlijkse productie van 550 MW, wat overeenkomt met 50% van de behoeften van het bedrijf, met een jaarlijkse vermindering van ongeveer 400 ton CO². We hebben dit bedrijf nog niet bezocht wegens te weinig budget.

Label
Achteraan elke sok hangt een labeltje van biologisch ruw katoen. Aan de binnenkant is de naam van de referentie geborduurd, aan de buitenkant ons logo. De labels worden geleverd door REBIL Group in Aken, Duitsland. Weetje: onze eerste verzending met labels naar Portugal werd als vermist verklaard door bPost (Ze zijn daarna terug gevonden, en blijven bij de breier). REBIL heeft ons gered en heeft in een weekend opnieuw labels gemaakt, heeft ze rechtstreeks verzonden naar Portugal, en de tweede bestelling is eerder gearriveerd dan de eerste. Alles aan dezelfde prijs, er was nooit een intentie om misbruik te maken van de situatie. Enfin, een duurzame partner wat ons betreft! Maar, ook hier geldt dat we dit bedrijf nog niet hebben bezocht wegens te weinig budget. Hun garanties op een rij:

 • Oeke-Tex 100 : Tested for Harmful Substances
 • ISO 14001 : 2015 (Environment)
 • ISO 50001 : 2011 (Energy management standard) 
 • Higg Index
 • ISO 9001 : 2015 (Quality)
 • OHSAS 18001 : 2007 (Occupational Health & Safety)

Verpakking
We hebben lang nagedacht over de manier waarop we etiketten aan onze sokken zouden vast maken. Dat ene plastieken dingetje dat men er wel eens doorheen schiet, wilden we absoluut vermijden. Dat andere metalen dingetje aan de tenen ook.
We hebben wraps laten maken. Met een wrap kunnen we tot 7 sokken samenhouden en intussen informatie over materiaal en wasinstructies meegeven. De drukker is Baskerville uit Kontich. De wraps zijn gedrukt op Cyclus offset 170 g, vervaardigd uit 100% gerecycleerde vezels. Baskerville gebruikt vegetale inkten (70% quadri /100% Pantonekleuren), drukt bijna alcoholvrij.
De strikt gescheiden afvalophaling draagt bij tot het behoud van het milieu.
Daarnaast kopen we ook brievenbusdoosjes van gerecycleerd karton die we dichtplakken met papieren tape. We zijn aan het sparen voor eigen gedrukte doosjes ...
Wanneer we zelf producten in dozen ontvangen dan strippen we die dozen volledig van hun plastiek en vervolgens hergebruiken we ze wanneer we zelf een groot pakket moeten verzenden. Doen we ook met alle opvulmateriaal dat we er soms helaas gratis bij krijgen.

Marketing
Zowel voor het ontwerp van ons logo en huisstijl, de productfotografie als de fotoshoot zijn we met lokale talentvolle jonge mensen in zee gegaan. Eeuwige dank aan Shtick uit Berchem, Thomas Nagels Photography uit Brasschaat en Tone & Co uit Bornem en zijn team (Photography: Oona Smet // Styling: Marieke De Pauw - Liza Babylon // Models: Sarah Currinckx - Kenny Smet // Model by Jackie Lee Antwerp). Wanneer we een kleine hoeveelheid naamkaartjes enz. willen drukken gaan we graag naar Drukkerij Marc Troch in Ekeren.

Fotomateriaal
Krachtig beeldmateriaal ter ondersteuning van de winkelier is belangrijk. We hebben gekozen voor Re-board, karton met een honingraatkern, tweezijdig beplakt met gecoat wit kraftliner. Het is een lichtgewicht materiaal en milieuvriendelijk in vergelijking met courant gebruikt materiaal (kunststof) voor dergelijke promotie. Duurzaam zolang we er omzichtig mee omgaan. Wat kan beter: we moesten snel beslissen en zijn in zee gegaan met Drukland zonder te weten waar het bedrijf voor staat op vlak van duurzaamheid.

Printen
We hebben een Epson ET-2650 aangeschaft om inktpatronen te vermijden. Deze printer werkt met geïntegreerde inktreservoirs. Ons printpapier komt van PaperWise, milieuvriendelijk sociaal verantwoord papier van landbouwafval.

Hosting
Combell engageert zich voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Ze werken aan duurzame klantenrelaties, focussen op gelukkige medewerkers, kiezen voor een duurzaam aankoop-, gebruik-, hergebruik en recylagebeleid en spelen een actieve rol in de steun aan gemeenschappen.

Bank
We hebben een rekening bij Triodos, omdat ook ethisch bankieren belangrijk is. Met deze beslissing hebben we het ons niet gemakkelijk gemaakt. We hebben geen bankkaart en in het begin was er zelfs geen app beschikbaar. We vinden Triodos ook een beetje tekort schieten in hun service voor kleine bedrijfjes als het onze. Maar goed, alles kan beter, weten we ...

MVO
Op zeer kleine schaal hebben we twee organisaties gesteund: Filets Divers (biedt kansen aan mensen in armoede) en de vereniging Downsyndroom Vlaanderen. Dit is gebeurd met hun goedkeuring vooraf. We zullen nooit korting geven op de sokken noch promoties doen voor onszelf. Logisch, want we hebben geen last van stock die snel verkocht moet worden. Als wij acties bedenken dan doen we dat enkel ten voordele van deze belangrijke organisaties. Weetje: de steun is gebaseerd op het aantal verkochte sokken en als klein bedrijf hebben we nog weinig kennis en middelen om een grote campagne te voeren. Wordt aan gewerkt ...