Het verhaal van Zokk'n

Oplossing verloren sokken

Universeel probleem

De wasmand met single- of weessokken, de eeuwige zoektocht onder het bed, achter de kast, in de wasmachine naar die andere sok, het weggooien van een perfecte sok omdat de andere stuk is ... iedereen kent dit universeel probleem.

Mijn zoon Tybo heeft al jaren zijn persoonlijke oplossing: hij draagt gewoon twee verschillende sokken. Slim, maar ook niet optimaal want er is geen enkele match. Daar heb ik persoonlijk een hekel aan. Ook als niemand mijn sokken ziet wil ik dat mijn volledige outfit klopt. En daarin ben ik niet de enige, juist? 

Ik wist dat ik hier een oplossing voor kon vinden en in het jaar 2013 heb ik beslist om dit plan effectief uit te werken. Toen had ik nog geen gram kennis over ruw materiaal, de eigenschappen van garen, de complexiteit eigen aan de sokkenmakerij. Jaren research en een aantal opleidingen inzake vezels en ondernemen heeft mij veel inzichten opgeleverd. 

Concept, duurzaamheid, kwaliteit

Ik wist van in het begin dat ik kwalitatieve sokken op de markt zou brengen. Maar wat is kwaliteit?
Voor mij: de 'touch' van materiaal. De sterkte van de vezel. De nuttigheidsfactor. In relatie met sokken: ik wil warme voeten in de winter en geen zweetvoeten in de zomer. Kwaliteit is duur, en vaak fragiel. Kort: ik wil wollen sokken en die mogen niet met om het even welk wasprogramma in de machine.
Kwaliteit gaat ook samen met respect. Beiden zijn verankerd, recht evenredig. Zonder de een, kan de ander niet zijn. Respect voor de natuur en voor de mens die meewerkt aan de realisatie, van begin tot einde. 

De sokken zouden ook duurzaam worden. Het werd een complexe zoektocht. Na veel vallen en opstaan, met een zijsprong naar een eigen gesponnen draad met als basis Nederlandse Alpaca, viel de beslissing om met een blend te werken met een hoog percentage Italiaanse merino.
Nu was er nog een dikke meevaller en die lag in het concept zelf, want, ontegensprekelijk, van alle duurzame oplossingen is de beste en de meest evidente, de oplossing die al eeuwen meegaat, en die luidt als volgt:

`''Duurzaamheid begint met het niet weggooien van iets dat niet stuk is

Sokken moeten gewoon eindeloos combineerbaar zijn!